dinsdag 2 maart 2010

Lake Baringo

De jongens hadden een lang weekend vakantie en het was natuurlijk weer de hoogste tijd om er op uit te gaan! Lake Baringo is een zoetwatermeer in het noorden van de Rift Vallei in Kenia. We passeerden halverwege de rit de evenaar. Een bijzonder moment voor Stijn en Floris in de wetenschap dat je precies op de helft van de aardbol staat.


We hebben in een fraai vakantiehuisje aan het meer het weekend doorgebracht. Veel groot wild zit er niet, maar we kwamen behoorlijk aan onze trekken. Aan de oever van de tuin van het huisje lagen Nijl krokodillen (dit keer niet paars) en 's middags en 's avonds werd de tuin bezocht door nijlpaarden. Verder zaten er veel vogels zoals ijsvogels, neushoornvogels, reigers etc. Allemaal prachtig te aanschouwen vanaf onze eigen veranda. Tijdens een wandeltocht in een vulkanisch gedeelte vonden we nog schorpioenen en slangen. Ons huisje was behoorlijk ‘open’. Ramen ontbraken en de houten wanden kierden overal, dus ook binnen ontbrak de beestenboel niet, muizen, vleermuizen, hagedisjes en stekende mieren. Een goede klamboe was voldoende om met gezoem, geritsel en gebrul van de nijlpaarden lekker in slaap te vallen.


Rond het meer wonen diverse kleinere stammen. De Njemps zitten rondom en op de eilanden van het meer en leven vooral van de visvangst. De Tugen die vooral leven van de veeteelt en de Pokot, een herdersvolk waarvan de levenswijze vergelijkbaar is met die van de Maasai in het zuiden van Kenia. Op veel plaatsen werd er nog traditioneel geleefd dus de stereotype rieten hutjes en holle boomstammen kwamen we nog veel tegen.

We hebben een bezoek gebracht aan een familie van de Pokot stam. Deze stam leeft nog zeer traditioneel, op droge onvruchtbare vlakten en hoeden koeien en geiten. De vrouwen van de Pokot zien er kleurrijk uit met kralenkransen rondom hun nek en arm. Deze kralen geven aan of een vrouw/meisje besneden is en of ze al getrouwd is of niet. Dat is handig voor de man. Hij zoekt namelijk vrouwen uit en overlegt, zonder met haar te spreken, met haar ouders voor hoeveel koeien hij haar kan ‘kopen’. De vrouw of vaak nog meisjes van 15 tot 20 jaar hebben daar zelf niets over te zeggen. Alleen vrouwen die besneden zijn (is overigens bij wet verboden in Kenia) zijn goed voor een huwelijk. Als je als man zijnde geen koeien hebt dan worden deze vaak geroofd bij de buurstammen. Sinds mensenheugenis zijn deze veediefstallen aan de orde alleen de laatste jaren worden ze steeds bloederiger omdat de speren, pijl en bogen meer en meer vervangen worden door kalasjnikovs.




Onze gids, zelf ook een Pokot, sprak met enige afschuw over hoe de vrouwen behandelt worden en hoopt dat door onderwijs deze culturele traditie van besnijdenis en uithuwelijking, langzaam verdwijnt en vrouwen met meer respect worden behandeld. Het dorpje wat wij bezochten had sinds een jaar een schooltje en door het verstrekken van voedsel en kleding op school gaan steeds meer kinderen naar school.

Tijdens ons bezoek was het trouwens wel kijken en bekeken worden. Vooral Floris met zijn bleke huid en witte haren was voor de Pokot bijzonder, ze wilden allemaal niet alleen kijken maar ook voelen. Floris vond dit natuurlijk helemaal geen goed idee maar liet het uiteindelijk maar gebeuren. Zelfs Felix, die normaal gesproken tegen iedere afrikaan lacht, was op zijn hoede.


Bij terugkomst in Nairobi hoorden we dat we gepland staan voor onze 2e rechtzitting op vrijdag 12 maart. Net als bij de 1e zitting weten we pas definitief of het doorgaat en bij welke rechter op de dag ervoor, rond 16.00 uur. Erg spannend dus weer!

Zie voor meer plaatjes Lake Baringo onder het kopje Foto's in de rechterkolom.

3 opmerkingen:

  1. 12 MAART 2e zitting!!!! Wij duimen!! Fijn dat het weekend met z'allen weer erg leuk was. De pokot lijken weer totaal anders dan de Masai.
    We wachten met spanning volgende week vrijdag af! Groeten Nicole (geschreven in Dieren)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En ik heb het ook gezien :)
    Klinkt in ieder geval positief de tweede zitting nog voor de paas.

    Groeten Carola

    BeantwoordenVerwijderen
  3. zullen zeker duimen op 11 maart, dat het bericht positief is dat 12 maart doorgaat.
    Groetjes uit Dieren, Jan, Carola, Lieke en Tim

    BeantwoordenVerwijderen