maandag 16 november 2009

Naivasha

Afgelopen weekend zijn we er even tussen uit geweest. Ook al lijkt het dat we hier altijd vakantie hebben, toch kun je daar ook wel eens behoefte aan hebben. Bestemming was Lake Naivasha wat op ongeveer 2 uur rijden van Nairobi ligt. Met een groot gevoel van vrijheid reden we vrijdag met onze eigen auto (een Toyota Raum) de stad uit. De weg naar Naivasha is een goede geasfalteerde weg en onderweg was er voldoende te zien. Overal is het druk met mensen, dieren, stalletjes met verkoopwaar en op sommige punten had je een prachtig uitzicht over de Rift Valley.

In Naivasha staan grote kascomplexen van vooral Nederlandse tuinders waar onze Hollandse rozen gekweekt worden. Het klimaat is hier gunstig voor de bloementeelt. Lake Naivasha is het hoogste gelegen zoetwater meer in Kenia. Het meer zit vol met nijlpaarden en de Afrikaans visarend vangt hier dagelijks vis. Langs de oevers van het meer groeit heel veel papyrus. Het waterpeil in het meer is de laatste jaren sterk gedaald door de aanhoudende droogte, maar ook doordat de toeleverende rivieren vaak zijn afgedamd t.b.v. irrigatie. De tuinders komen daarmee ook steeds vaker in de problemen want zij maken ook gebruik van het water uit het meer.


We verbleven in een cottage op camping Fishermanscamp ten zuiden van het meer. Een prachtig plek direct aan de oevers. De kans was groot dat we ‘s avonds grazende nijlpaarden op camping zouden zien. Ter bescherming van de campinggasten, hebben ze daarom een schikdraad tussen de oevers en de camping gespannen. De sporen (poep, pootafdrukken en platgewalste papyrus) waren duidelijk zichtbaar, maar helaas voor ons; we hebben de nijlpaarden beide avonden niet gezien. Wel zaten er aapjes (Vervet en Colobus apen) op de camping en die waren ook erg leuk.

Zaterdag zijn we naar Hell’s Gate National Park geweest. Dit park kent spectaculaire kliffen en kloven en er komt veel wild voor. Grote roofdieren en olifanten ontbreken en daarom kun je hier vrij rondlopen, rijden of fietsen. Hoogtepunt of eigenlijk letterlijk het dieptepunt was de wandeltocht in de kloof the Gorge. We konden kiezen uit een 1, 2 of 3 uur durende tocht. De laatste tocht werd ons afgeraden door de lokale Masai gidsen aangezien dit voor de kinderen te veel klim- en klauterwerk zo zijn, maar de andere tochten waren geen probleem. We kozen uiteindelijk voor de tocht van een uur, dat zou een relatief makkelijke klus worden. Zeker met de wetenschap dat dit een populaire bestemming voor Afrikaanse schoolreisjes zijn. Samen met een Masai gids gingen we op pad en het werd een wandeltocht met de nodige uitdagingen en kende spannende momenten. De omgeving was prachtig. Lopend door de rivierbedding met aan weerszijden hoge, door de rivier uitgeslepen, rotswanden, schitterende kleuren en veel warm water. Aangezien we in een vulkanisch gebied zaten was het water wat al een lange tocht door de rotsen had afgelegd lekker warm geworden. Op sommige plaatsen kon je er een eitje in koken. Aan het eind van de wandeltocht werden we nog beloond met een prachtig uitzicht over de kloof. Nooit geweten dat de poort van de hel zo mooi zou zijn. Moe en voldaan hebben we ’s avonds op de camping ons eigen kampvuurtje gemaakt.


Zondagochtend, tijdens een boottocht op Lake Naivasha, hebben we veel pelikanen, flamingo’s en (jawel) nijlpaarden gezien. Ook hebben we een bezoek gebracht aan Cresent Island. Een kleine kraterrand in het meer wat bij een hoog waterpeil een echt eiland is en bij een lage waterstand, zoals nu, een schiereiland. Het eiland is in privébezit en is in het verleden gebruikt voor de opnames van de film Out of Africa met Meryl Streep en Robert Redfort. Voor deze film zijn de savannedieren op deze plek geïntroduceerd. Je kunt hier lekker vrij rondwandelen (ook geen leeuwen aanwezig). Een prachtig landschap, veel dieren en mooi uitzichtpunten op het meer. Bij de jongens begon de tocht van de dag ervoor wel parten te spelen. De benen wilde niet echt meer.


Het was een lekker weekend en smaakt wel naar meer. En Felix? Tja, die moest gewoon mee. Niet even lekker weekendje uitproberen in Centerparcs. Nee, gewoon mee in de rugdrager en dat ging prima. Tijdens de spectaculaire wandeltocht kraaide hij het uit van plezier achterop de rug van Edo. Dus dat gaat helemaal goed komen op de volgende trips.

Voor meer foto's zie de link hiernaast onder kopje foto's

1 opmerking:

  1. Wat blijft het toch leuk om jullie op deze manier te volgen en te lezen dat het zo goed met jullie gaat! Ga vooral door met jullie blogs!
    Groetjes,
    Richard, Dafne en Maartje

    BeantwoordenVerwijderen