donderdag 19 november 2009

Het adoptieproces.


Geregeld krijgen we vragen over hoe de adoptieprocedure hier in Kenia nu verloopt.
Nu we een Keniaans advocaat gevonden hebben wordt het tijd hierover iets op het blog te zetten. Het zoeken naar een advocaat was nog best een klus, de een had geen tijd, de ander wilde er 12 maanden over doen of kwam niet op de afspraak. Uiteindelijk hadden we een afspraak met een advocaat bekend bij andere Nederlanders en Finnen (en met goed resultaat). De afspraak was in zijn kantoor down town . Van buiten zag het kantoor er goed uit, binnen stapten we bij gebrek aan een trap, in een prachtige lift naar de 9e verdieping (we hoopten maar dat die dag de stroom niet uit zou vallen). Bij het uitstappen was het wel even schrikken, donker, vies, behang zat meer los dan vast. Op een van de deuren stond dan toch wel een bordje van onze advocaat. Wij mochten gaan zitten in een piepklein wachtkamertje met secretaresse en aquarium met 5 goudvissen. De situatie werkte wel enigszins op onze lachspieren. Ondertussen werd Felix door de secretaresse vermaakt. De advocaat kwam maar 10 minuten te laat en dat is hier een bijzonder goed teken. Eenmaal binnen in zijn ook weer piepkleine kantoortje mochten we plaats nemen tussen de stapels dossiers (slik, hoe vaak zou hier iets kwijt zijn, hoezo privacy, wat gebeurd er bij brand?). Met Felix op schoot drinkend uit zijn fles hadden we uiteindelijk een prima gesprek en was de keuze van advocaat voor ons gemaakt. Geen gelikt kantoor maar wel iemand die weet wat hij doet en de weg kent. De afgelopen week hebben we samen met de advocaat en Child Weldfare Society Kenya alle papieren bekeken op hun volledigheid. We misten nog een paar documenten maar die zijn inmiddels terecht. Ook hadden we het eerste follow- up gesprek met de social worker Josephine. De komende week staat ons eerste gesprek met de Guardian at Litum (vertegenwoordigd Felix bij de 2e rechtszitting) gepland. Hieronder de feitelijk procedure op een rij.
• 7 Oktober 2009, onze fostercare periode (pleegouder periode) ging in.
• Tijdens de eerste 3 maanden worden we maandelijks bezocht door de social worker van de adoptieorganisatie CWSK. Zij zal een rapport over ons gezinsleven gaan schrijven. Ook brengen we maandelijks een bezoek aan het tehuis waar Felix heeft gewoond.
• 7 Januari 2010 is onze fostercare periode voorbij. Alle documenten en het rapport van CWSK dat wij Felix mogen adopteren en dat ze Felix hiervoor vrij geven, zijn dan verzameld. Tevens is er een Guardian ad Litum gevonden die mee gaat naar de eerste rechtzitting.
• 8 Januari 2010 zal de advocaat de documenten inleveren bij de rechtbank. Dan gaan we de spannende juridische periode in. In de loop van de maand januari (22e of 29e) hopen we dan de eerste rechtszitting te hebben.
• De eerste rechtszitting (hier genoemd appointment met de rechter) bestaat uit het door de rechter benoemen van de Guardian ad Litum. Deze persoon zal ook een rapport over ons gaan schrijven, dat als basis dient voor de tweede rechtszitting.
• Na de eerste rechtszitting krijgen we ook te maken met het Children's Department (kinderbescherming), die ook weer een rapport over ons gaan schrijven.
• In de tweede rechtszitting staat de adoptie zelf centraal en het rapport van de Guardian ad Litum dient als basis. Tevens zullen de rapporten van CWSK en Children''s department zijn ingeleverd. Bij een positief oordeel van de rechter mogen we Felix een Gies noemen.
• De datum voor de tweede zitting is ongeveer 6 weken naar de eerste zitting, afhankelijk van de snelheid waarmee de verschillende rapporten geschreven worden. Met een beetje geluk dus dan ½ maart.
• Dan volgen wat formaliteiten (keniaans paspoort, machtiging tot voorlopig verblijf in Nederland, e.d.) voordat we mogen terugreizen. Dit duurt gemiddeld 2 tot 4 weken.

Hoe en of dit alles zo strak zal gaan lopen weten we niet, volgens onze advocaat moet het kunnen maar iedereen moet er zijn bij de rechtszittingen en dat gaat hier soms mis. De rechter moet er zijn en zin in hebben en nog niet op zijn minst, alle rapporten moeten op tijd bij de advocaat zijn. . De zittingen zijn alleen op vrijdagmorgen, dus je loopt zo 1 a 2 weken uit. Onze advocaat gaat ons hier natuurlijk bij helpen, hij zegt te weten hoe ie ze moet “opjagen”!. We zullen het ervaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten